Foto van Marten Visser

Marten Visser

FISCALIST, AUTEUR &

BEDRIJFSADVISEUR

Cryptovaluta en Inkomstenbelasting

Cryptovaluta hebben bijzondere kenmerken. Deze kunnen worden gekocht en verkocht door middel van levering van de ene wallet naar de andere wallet. De vraag dringt zich op of cryptovaluta vermogensrechten zijn die moeten worden aangemerkt als bezittingen in Box 3.
Zo ja, in welke categorie moeten ze dan worden geplaatst; bank-spaargelden of overige bezittingen?

Zijn cryptovalauta vermogensrechten die als bezitting in box 3 moeten worden geplaatst?

Vermogensrechten’ zijn krachtens artikel 3:6 BW subjectieve rechten die, hetzij afzonderlijk, hetzij tezamen met een ander recht, overdraagbaar zijn of ertoe strekken de rechthebbende stoffelijk voordeel te verschaffen ofwel verkregen zijn in ruil voor verstrekt of in het vooruitzicht gesteld stoffelijk voordeel.

De techniek achter cryptovaluta maakt online betalingen mogelijk zonder tussenkomst van bank of overheid.
Bij cryptovaluta ontbreekt het van een schuld van een ander aan de bezitter van cryptovaluta. Is er als gevolg hiervan dan wel sprake van een vermogensrecht zoals genoemd in artikel 3:6 BW?
Het Gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat het begrip vermogensrecht voor de Wet Inkomstenbelasting 2001 ruimer moet worden uitgelegd dan die in het BW. In ruil voor de positie in cryptovaluta kan een tegenprestatie worden verkregen welke een economische waarde vertegenwoordigt. Dit wordt veelal uitgedrukt in een koerswaarde. Daarom behoren de cryptovaluta tot de bezittingen voor Box 3.

Hoe moeten cryptovaluta

De cryptovaluta moeten worden aangegeven onder de categorie Overige bezittingen. In datzelfde rijtje staan ook effecten, vastgoed, vorderingen etc.
Ze vallen niet onder de bank- en spaartegoeden.

Vallen de jaarlijkse resultaten ook onder begrip "werkelijk rendement" zoals aangegeven door de Hoge Raad?

De mutaties in een kalenderjaar moeten worden aangemerkt als gerealiseerd of ongerealiseerd rendement in een jaar en kunnen dus vallen onder het Rechtsherstel wat is geboden door het Ministerie van Financiën.
Let wel: de belastingplichtige zal dit werkelijk rendement moeten onderbouwen.
Is het negatief in samenhang met andere gerealiseerde en ongerealiseerde rendementen van de andere bezittingen in Box 3 dan kan men een verzoek om vermindering indienen.

Beschikt de Belastingdienst over informatie betreffende mijn cryptovaluta?

Ingaan de het jaar 2025 beschikt de Belastingdienst over gegevens van bezitters van cryptovaluta. Dit wordt in 2026 nog uitgebreid met de verplichting van alle Europese platforms om de namen van gebruikers te delen met de Nederlandse Belastingdienst.
Vanaf 2026 staan de gegevens in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting als je inlogt bij de belastingdienst.

Wat te doen indien de opgave van cryptovaluta niet in de aangifte is verwerkt?

Voor de jaren waarin vergeten is de cryptovaluta op te geven wordt geadviseerd om alsnog een aanvullende aangifte in te dienen.

De informatie in de artikelen heeft een signalerend karakter, is niet bedoeld als advies en de ontvanger/gebruiker kan hieraan geen rechten ontlenen. Tekst: Ondanks de zorgvuldige samenstelling van de inhoud van deze artikelen kan Nettax BV geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor schade, direct dan wel indirect, ten gevolge van eventuele fouten, vergissingen of onvolledigheden van de aangeboden informatie. De artikelen kunnen verwijzen naar andere websites en andere bronnen.

Deel dit artikel