Bij het inhuren van flexkrachten via een uitzendbureau, detacheringsbureau of onderaannemer, kan de fiscus uw onderneming aansprakelijk stellen voor de loonheffingen en BTW van deze uitlener. Het gebruik van een geblokkeerde-rekening (g-rekening) moet dat voorkomen. Vanaf 1 juli 2014 moet het depotstelsel de plaats in gaan nemen van de g-rekening.
De uitlener is in principe verantwoordelijk voor het betalen van de flexkrachten en het inhouden en afdragen van de loonbelasting/premie volksverzekeringen en BTW. Betaalt de uitlener deze belastingen echter niet, dan kan de Belastingdienst bij uw onderneming aankloppen. Door een deel van het factuurbedrag over te maken op een g-rekening van de uitlener kunt u de aansprakelijkheid voor deze belastingen voorkomen. Sinds 1 juli 2012 kunt u zelfs een vrijwaring voor het volledige bedrag van de aansprakelijkheid krijgen. U moet dan een kwart van het factuurbedrag van de uitlener op een g-rekening storten. Daarnaast moet u alleen zakendoen met uitleners die zijn gecertificeerd door de Stichting Normering Arbeid en geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel.
Gefaseerde invoering depotstelsel
De uitlener kan het bedrag van deze g-rekening alleen nog gebruiken voor de betalingen van de belastingen. Het systeem van de g-rekening is echter behoorlijk verouderd, want veel ondernemingen maken de bedragen al direct over aan de Belastingdienst. De fiscus wil daarom overstappen op een zogenoemd depotstelsel. Dit betekent dat u het bedrag dan overmaakt naar een vrijwaringsrekening van de Belastingdienst. Recent heeft de fiscus aangegeven dat ze van 1 juli 2014 tot 1 juli 2015 de g-rekening gefaseerd gaat vervangen door het depotstelsel. De Belastingdienst stuurt u een bericht als uw g-rekening wordt omgezet naar het depotstelsel.